Mastrul Mantak Chia

Maestrul Mantak Chia (n. 1944, Bangkok, Thailanda) este un maestru taoist thailandez de origine chineză, creatorul sistemului Universal Healing Tao și unul din cei mai activi promotori ai Taoismului și tehnicilor taoiste în lumea occidentală. Este creatorul centrului de antrenament și tratament Tao Garden Health Spa and Resort de lângă orașul Chiang Mai din Thailanda, unde vizitatori din întreaga lume pot învăța tehnicile de Qigong și Tai Chi și pot beneficia de expertiza unei echipe de medici chinezi și occidentali, cât și de o gamă largă de tratamente și activități de relaxare.

Împreună cu echipa de instructori seniori, maestrul Mantak Chia oferă cursuri de Chi Kung, Tai Chi și meditații vindecătoare taoiste atât pentru începatori cât si pentru cei care vor sa devina instructori Universal Tao, acest sistem numărând peste 1500 de instructori pe toate continentele lumii. În România sunt peste 30 de instructori Universal Tao în diferite orașe

În cadrul sistemului Universal Tao, Maestrul Mantak Chia predă 7 nivele de Tai Chi Chuan, punând un accent deosebit pe primul nivel numit Tai Chi I sau Tai Chi Chi Kung. Acesta este de fapt 13 Forme stilul Yang, fiind o formă simplă repetată în toate cele 4 direcții care permite practicantului să se concentreze asupra principiilor de bază ale Tai Chi-ului precum înrădăcinarea, alternanța Yin-Yang, coordonarea mișcării cu respirația, relaxarea și mișcarea corpului ca o singură structură unitară în mod fluid, circular și continuu. Celelalte 6 nivele aparțin unor stiluri diferite și unele au o finalitate marțială mai clară, printre care și Tai Chi-ul cu sabia.

De asemenea, un rol foarte important îl au meditațiile vindecătoare taoiste: Surâsul Interior, Cele șase sunete vindecătoare, Orbita microcosmică și Respirația aurie. Pe lângă acestea, maestrul mai predă și Tan Tien Chi Kung, Chi Kung-ul pentru măduva oaselor și Cămașa de Fier sau Iron Shirt Chi Kung, precum și tehnici de alchimie taoistă avansate (Fuziunile, Kan și Li) și practicile taoiste pentru cultivarea energiei sexuale.

O altă categorie de tehnici o reprezintă Tao Yin-ul și Yin Yoga, exerciții pentru îmbunătățirea flexibilității, eliminarea tensitunilor dar și pentru întăriea tendoanelor.

Se mai predau de asemenea și numeroase tehnici de vindecare precum masajul abdominal profund pentru vindecarea organelor interne (Chi Nei Tsang), masajul Karsai Nei Tsang și Vindecarea cosmică (Cosmic Healing).